ISO-certificering: criime of zegen?

Stel je vraag 5 reacties 99 keer bekeken Tags:  certificeringISOMTvierogen-principe
Mettaal 3 jaar

Mij is gevraagd de aftrap te verzorgen voor een actiever gebruikvan dit forum waarin we als VViN-leden via het besloten deel van de VViN-website elkaar kunnen leren kennen, vragen kunnen stellen, meningen kunnen delen of anders.

 

ISO-certificering: crime of zegen?

Tijdens onze laatste ALV bleek dat de ISO-certificeringseis per 2021, voor een aanzienlijke daling van ons ledenbestand heeft gezorgd. Jammer, want dit was niet de insteek, kwaliteitsverhoging wel. Daarnaast biedt een goed opgezet handboek met de eigen procedures en werkwijzen veel voordelen voor je eigen bedrijfsvoering.

 

Toen begin dit jaar twee nieuwe mensen bij ons op kantoor begonnen, konden zij mede dankzij ons handboek na een korte inwerkperiode al snel zelfstandig aan de slag. Met het handboek als naslagwerk en collega’s voor de snelle checks bewees dit handboek zijn nut. Ook voor onze stagiaires bleek dit een goed hulpmiddel en naslagwerk.

 

Door het te gebruiken als basis voor onze bedrijfsvoering is het voor ons ook operationeel van belang om het actueel te houden. We vullen het aan bij het ontplooien van nieuwe activiteiten of klant specifieke werkafspraken.

 

Met onze volgende ISO-audit voor de deur popte er ook een vraag bij mij op en ik ben benieuwd hoe jullie daar tegenaan kijken.

 

Het vier-ogenprincipe was ooit de basis voor wat wij kwaliteit noemen en inmiddels is bekend als de ISO 17100:2015 norm. Nu hoor ik van veel van de freelancers waarmee ik werk en die waarschijnlijk ook voor een of meer van jullie werken, dat ze steeds vaker met DeepL of andere engines vertaalde teksten mogen redigeren in plaats van vertalen. Wat mij betreft is het resultaat hiervan geen ISO 17100:2015 vertaling meer, daar het vier-ogenprincipe hier is vervangen door een engine en twee ogen. Wat vinden jullie?

 

Ik ben benieuwd wat jouw mening is en bovenal waarom je die bent toegedaan? Stuur je een reactie?

 

Een hele mooie zomer gewenst!

 

Hartelijke groet,

 

Iris Tiessens

Mettaal.nl

 

p.s.

Meer weten of eens één-op-één van gedachten wisselen, neem dan contact met me op via 06 53 58 52 29 of stuur een mail naar